Vi får ofta frågor på vilken kikare som man ska välja. Det är inte helt lätt att som oerfaren inom området klicka sig runt bland hundratals modeller. Kolla närmare på Kikkertland för att hitta rätt kikare för dig. De vanligaste kikarna som säljs är teleskop, även kallade stjärnkikare, jaktkikare, samt nattkikare.

Kort om kikare

En kikare är ett optiskt hjälpmedel för att se föremål på långt avstånd, genom att det avbildar ett avlägset objekt förstorat på användarens näthinna. Genom att titta genom linser som är monterade på ett visst sätt uppnås en bild som är större än den bild man upplever med blotta ögat.

Storleksskillnaden anges genom ”hur många gånger större blir bilden”, betecknas som n x m där n är förstoringen, och m är diametern på objektivet i millimeter. Vanliga värden på n varierar från 3 till 20, beroende på användningsområde, och m kan variera från 3 – 4 i teaterkikare till flera hundra i astronomiska kikare.

Kikare har ofta, men inte alltid, ett linssystem för vardera ögat (de är så kallat binokulära) för att ge betraktaren möjlighet till stereoseende.

Teleskop och stjärnkikare

Teleskop, från grekiskans tele ”fjärrseende”, är en anordning som gör det möjligt att observera och avbilda små och ljussvaga astronomiska objekt.

Kikkertland har teleskop i alla prisklasser både till nybörjare och avancerade användare, för visuellt bruk och för astrofotografering. Du som redan vet vilken teleskoptyp eller monteringstyp det skall bli får gärna använda filtren på hemsidan. Tveka inte att kontakta dem om du vill ha personlig rådgivning!

Några grundläggande tips när du väljer teleskop:

  • Öppning (dvs optikdiametern) är den enskilt viktigaste faktorn. Ju större teleskopets öppning desto fler objekt kan du se, och desto mer detalj ser du på varje objekt.
  • Häng inte upp dig på förstoringen. Den faktor som begränsar ett teleskops maximala praktiska förstoring är dess öppning. Större öppning gör att du kan köra med högre förstoring.

Jaktkikare

Kikare avsedda för jakt har oftast ett yttre skal av armerat gummi för en god stöttålighet och för att kunna hantera tuffare tag, det kan också vara något kompaktare fysiskt än fågelkikare men ligger ofta i ungefär samma storlekar objektivmässigt och avseende vikt.

Vi erbjuder ett stort utbud av kikare ideala för fågelskådning och natur. Dessa handhållna kikare har som regel 8x eller 10x förstoring. Vill  du använda kikaren vid gryning och skymning passar en kikare med stor främre lins (42-50mm) bäst. Vill du hellre ha en kikare som är mindre och lättare så bör du välja en mini-/kompaktkikare. Om du vill vara säker på att kunna hålla din kikare helt stilla så är en 8x förstoring att föredra, då det ger en stabil bild som gör det enkelt för dig att se detaljer.

Nattkikare

Nattkikare är specialgjorda kikare anpassade för användning i totalt mörker. En nattkikare är också perfekt vid navigation ombord på båten. Det finns nattkikare både för ett öga (monokulära) och två (binokulära).