Vi listar de bästa teleskopen för stjärnskådning och astronomi. Teleskop, som även kallas stjärnkikare, är ditt viktigaste verktyg för att blicka ut mot stjärnhimlen. Med teleskop kan du se planeter, stjärnor, månen, samt olika typer av stjärnkonstellationer. 

Använd din kikare vid klar natthimmel för att få den optimala bilden. Det finns teleskop i flera olika modeller och storlekar, och du väljer beroende på vilka typer av himlakroppar du är ute efter att skåda.

Vilka himlakroppar kan du se med ett teleskop?

De främsta himlakropparna du kan se med teleskop är månen, planeter, solen, kometer, stjärnor, samt djupa rymdobjekt – så kallade deep space objects (DSO).

Mängden observerbara objekt samt deras synlighet beror på ett flertal faktorer. Dessa är storleken och den optiska kvaliteten på ett teleskop, platsen du befinner dig på när du använder ditt teleskop (mörker, ljusförorening, samt atmosfärisk stabilitet), samt även din erfarenhet som observatör. 

Ett teleskop har två intressanta parametrar: linsstorlek, samt optisk kvalitet. Linsstorleken definierar hur mycket ljus som släpps in i teleskopet, samt den maximala förstoringen teleskopet kan uppnå. Den optiska kvaliteten är en generell term som beskriver teleskopets möjlighet att återskapa en oförändrad bild. 

Vilken sorts teleskop passar dig?

Små 

Små teleskop ligger i prisklassen ca 500-2000 kr. Exempelvis en billig 70-80 mm Newtonian reflektor eller en 50-70 mm anakronisk refraktor.

Medium

Prisklass ca 2000-5000 kr. Exempelvis en 150 mm Newtonian reflektor, 80-120 mm refraktor eller en 90-130 mm Maksutov Cassegrain av måttlig kvalitet. Notera att observation av djupa rymdobjekt i denna kategori kräver en linsstorlek om 140 mm eller högre.

Stora

Prisklass ca 5000 kr eller högre. Exempelvis en 200-300 mm reflektor, en högkvalitativ 120-150 mm refraktor, eller en 200-250 mm Schmidt Cassegrain. Notera att observation av djupa rymdobjekt i denna kategori kräver en linsstorlek om 200 mm eller högre.

Teleskop för stjärnskådning

Kikkertland erbjuder alla möjliga typer av kikare för hushållsbruk. Läs mer nedan för att ta reda på vilket teleskop som passar dig. 

Nybörjarteleskop

I kategorin nybörjarteleskop hittar du de mest populära teleskopen för nybörjare som är enkla att börja med. Det finns många typer av nybörjarteleskop i klasserna linsteleskop, spegelteleskop, samt Cassegrain-teleskop. Samtliga teleskop köpta på Kikkertland kommer med stativ och tillbehör så att du snabbt kan komma igång.

Linsteleskop

Linsteleskop, eller refraktorer, är de klassiska teleskopen med god kontrast. De passar perfekt till att studera planeter. Linsteleskop finns även som tubkikare.

Spegelteleskop

Spegelteleskop är en annan typ av klassiska teleskop. Dessa teleskop är uppbyggda med spegel i en mycket enkel design, och är alltid ett bra köp då du får en stor linsdiameter jämfört med andra typer av kikare.

WiFi-teleskop

WiFi-teleskop kan du styra via smartphone eller surfplatta, och är ett modernt alternativ till traditionella teleskop. 

Dobsonian Teleskop

Dobsonians teleskop ger en otroligt stor bländare i förhållande till priset. Det är en effektiv montering av ett Newtonian spegelteleskop. Dobsonian monteringen är en box-typ montering som gör att kikare kan roteras i höjd medan basen själv roteras i azimut.

Fjärrstyrda teleskop

Med ett fjärrstyrt/datorstyrt teleskop kan datorn själv styra runt på stjärnhimlen. Fjärrkontrollen i t.ex. Synscan-modellerna har över 42 000 stjärnor och stjärnbilder inlagda. Med en stjärnkikare med databas kommer du enkelt och snabbt igång med din stjärnskådning.

TUBUS / OTA

De teleskop som kallas TUBUS / OTA som du kan köpa på Kikkertland är av märkena Skywatcher och Celestron. Tubus säljs utan montering och stativ, så du rekommenderas att köpa till montering och stativ.